Verhoilukankaan valinta hoivakodin kalusteisiin ja vaativiin julkitilakohteisiin

Mitä asioita tulee huomioida, kun valitsee verhoilukangasta julkitilakohteeseen tai hoivakodin kalusteisiin? Alla parhaat vinkit ja faktat verhoilukankaan valintaan antaa projektisuunnittelijamme Cami Ravi-Pietilä.

Verhoilukangasta ei kannata valita pelkän värin tai ulkonäön vuoksi, vaan huolehtia että kankaan ominaisuudet palvelevat tulevaa käyttöä parhaalla mahdollisella tavalla.

Julkitilojen verhoilukankaita koskevat omat säännöksensä. Pidämme huolta, että tuotteemme ovat säännösten mukaisia ja meiltä saa tarvittaessa myös näitä koskevat dokumentit.

Hyväksi ja toimivaksi todettuja verhoilukankaita

Vakiokankaisiimme on valittu hyväksi ja toimivaksi todettuja julkitilan verhoilukankaita. Kankaita, jotka täyttävät julkitilojen ja hoivakäytön määräämät vaatimukset. Olemme tehneet valinnan helpoksi asiakkaillemme etsimällä jo valmiiksi parhaat hoivakäyttöön soveltuvat kankaat.

Kosteussuojatuille ja vesipestäville kankaille on rajattu määrä valmistajia. Vakiokankaamme ovat yksivärisiä, mutta niiden värivalikoima on laaja. Kankaat ovat lämminhenkisiä ja kotoisia.

Vakiokangasmallistomme suosituimpia kankaita ovat pisimpään markkinoilla olleet Etna, Roma ja Ancona. Kaikki kolme ovat kosteussuojattuja verhoilukankaita, joissa on kudottu pinta. Ne ovat laadukkaita erikoiskankaita, joista löytyy myös hyvä värivalikoima. Nämä eroavat ulkonäöllisesti toisistaan kankaan kudontatyylistä.

Tutustu vakiokankaisiimme täällä.

Kalusteemme ovat saatavilla millä tahansa kankailla, joten suunnittelijana voit vapaasti valita sopivan verhoilukankaan haluamasi valmistajan valikoimista.

Verhoilukankailta vaadittavat ominaisuudet

Paloturvallisuus

Julkitilaan sekä hoiva- ja palvelukoteihin valittavan verhoilukankaan tulee olla paloturvallinen.

Hankauksenkesto

Julkitiloissa kannattaa suosia kankaita, joilla on hyvä hankauksenkesto. Kalusteet ja niiden verhoillut osat joutuvat kovemmalle rasitukselle kuin kodeissa ja siksi kannattaa kiinnittää huomiota kankaan Martindale-lukuun. Luku kertoo kankaan hankauksenkestosta ja sen tulisi olla julkitila- ja hoivakotikohteissa mahdollisimman korkea. Suosittelemme hoivakohteisiin vähintään 60 000 Martindalen kankaita.

Hoivakotikohteissa tärkeää on kankaan kosteudenkestävyys ja vesipestävyys

Hoivakotikohteissa tulee kiinnittää erityistä huomiota kankaan puhdistusmahdollisuuksiin ja siksi hoivakoteihin kannattaa valita kosteussuojattuja ja vesipesun kestäviä kankaita.

Kosteussuojaus

Kosteussuojaus on merkittävin ero julkitilan ja hoivakodin kalusteiden verhoilukankaiden välillä. Tavallisissa julkitilakohteissa sille on harvoin tarvetta, mutta hoivakodeissa se on suositeltavaa.

Kalusteidemme pehmustetuissa osissa on kosteussuojaus vakiona vähintään istuinosassa. Kosteussuojatun verhoilukankaan avulla kalusteisiin saadaan tuplakosteussuoja.

Kankaasta ei päällepäin näy, että se on kosteussuojattu. Moni yllättyy myös, ettei kankaan takana näy erillistä suojakalvoa ja siitä huolimatta kudottu kangas ei päästä nestettä lävitseen. Käytännön eroavaisuutena tavalliseen kudottuun verhoilukankaaseen on se, että kosteussuojattu kangas ei päästä myöskään ilmaa läpi. Siksi sohvalle tai istuimelle istuessa saattaa kuulua suhiseva ääni.

Keva-puolen kohteissa tai lastenkodeissa kosteussuoja ei yleensä ole tarpeen, vaan voidaan käyttää myös kevyemmin suojattuja kankaita, kuten Easy Care-kankaita, jotka on käsitelty likaa hylkiviksi.

Vesipestävä, irrotettava päällinen

Irrotettava ja vesipestävä verhoilu mahdollistaa päällisen perusteellisemman puhdistuksen. Siksi irtopäällinen on hoivakohteissa ehdoton, oli kangas kosteussuojattu tai ei. Kiinteän päällisen valinta olisi suoranainen virhe.

Nykyisin pääosassa tuotteitamme on vakiona irrotettava päällinen. Vaihtopäällisiä hankitaan usein samalla kertaa kalusteiden kanssa, mutta niitä voi tilata myös jälkikäteen. Jokaiseen kalusteeseen ei tarvitse vaihtopäällistä, vaan esimerkiksi sohvan vaihtopäällinen voi olla kiertävä, jos tiloissa on useampia samanlaisia kalusteita.

Jukola -sarjan tuotteissa on nykyisin 2-osainen päällinen, jolloin koko päällistä ei välttämättä tarvitse irrottaa pesua varten, vaan riittää että irrottaa istuinosan verhoilun. Muissa tuotteissamme on istuintyynyt irtopäällisillä.

Muut ominaisuudet

Osa käyttämistämme kankaista on myös pysyvästi antibakteerisia lisäten tuotteen hyviä käyttöominaisuuksia. Antibakteerisuuden merkitys korostuu esimerkiksi hoiva- ja terveysalan yksiköissä.

Ennakkoluulot kosteussuojattuja ja hoivakalusteiden kankaita kohtaan

Usein ensimmäinen mielikuva kosteussuojatusta kankaasta on keinonahka tai sängyissä käytetty muovinen suojalakana. Kosteussuojatut kankaat ovat kuitenkin vuosien varrella kehittyneet ja niiden valikoima on laajentunut, eivätkä kankaat ole muovipussimaisia.

Monesti törmää myös siihen käsitykseen, että hoivakodeissa sohviin tulisi valita keinonahkaverhoilu. Nykypäivän kosteussuojatut ja vesipestävät kankaat ovat hyvä valinta hoivakotien sohviin. Kudottu kangas on keinonahkaa mukavampi vaihtoehto sohvan päällisessä. Kosteus ei imeydy niihin ja kankaita voi puhdistaa myös pyyhkimällä. Keinonahkaverhoilu ei kestä pesuja yhtä hyvin kuin kudottu kangas. Pesujen myötä keinonahan pinta alkaa jossain vaiheessa hilseillä pois.


Värit ja kuosit hoiva- ja palvelukotien verhoilukankaissa

Hoivakodeissa ja palvelutaloissa kannattaa väri- ja kuosivalintojen kohdalla kiinnittää huomiota tilan hahmottamiseen helppouteen: Värien välillä tulee olla riittävän suuri kontrasti. Esimerkiksi ruokapöydän tuolin istuinosan värin tulee erottua riittävästi pöydänkannen ja lattian väreistä.

Hoivakoteihin verhoilukankaita valitessa voi käyttää rohkeasti värejä, mutta kuosien suhteen kannattaa pitäytyä rauhallisissa vaihtoehdoissa. Levottomat ja suurikontrastiset kuosit voivat hankaloittaa hahmottamista ja aiheuttaa levottomuutta muistisairaissa asukkaissa. Selkeät värit rauhoittavat.

”Kalustaessamme hoiva- ja palvelukoteja käytämme rohkeasti värejä – käytä sinäkin!”

Cami Ravi-Pietilä, Projektimyyjä, Junet Oy

Ota yhteyttä projektimyyntiimme ja kysy lisää verhoilukankaan valinnasta tai kankaistamme.